Guru mungkin boleh menilai pentadbir

SIMPANG RENGGAM – Kementerian Pendidikan akan menilai cadanganuntuk membolehkan pendidik menilai pentadbiran di peringkat sekolahsama ada melibatkan guru besar atau pengetua.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, sebelum ini gurubesar dan pengetua hanya dinilai oleh Pejabat Pendidikan Daerahsahaja untuk membolehkan mereka mencapai Sasaran Kerja Tahunan yangtelah ditetapkan.

 

 

「Sebenarnya, beberapa tahun lalu, ada beberapa agensi kerajaantermasuk di peringkat pengurusan dan pentadbiran ada melakukanpenilaian 360 darjah bagi membolehkan pekerja di peringkat bawahanuntuk menilai ketua masing-masing

「Jadi, cadangan ini memang tidak asing untuk dilaksanakan dankalau boleh kita memang hendak dengar suara pendidik di semuaperingkat kerana sebenarnya pendidik dan pentadbir ini salingmelengkapi di antara satu sama lain,」 katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam berkata kepadapemberita selepas merasmikan Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat(PSH) Bersama Komuniti Simpang Renggam di Dewan Muafakat MajlisDaerah Simpang Renggam (MDSR), di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, DatukDr Mohd Gazali Abas; Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknikdan Kolej Komuniti, Profesor Datuk Dr Mohd Ismail Abd Aziz danKetua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datin Paduka Ir Dr Siti HamisahTapsir.

Menurutnya, bagaimanapun kementerian perlu mekanisme dan sistemyang sesuai untuk melaksanakan cadangan ini agar impak yang berlakuterhadap pentadbiran sekolah akan lebih tersusun.

廣告-請繼續往下閱讀

「Mungkin parameter untuk penilaian kena dibangunkan dan kitajuga kena kenal pasti aspek-aspek yang akan dinilai. Kita juga mahupenilaian yang telus untuk kenaikan gaji dan pangkat dan guru-guruyang juga golongan paling hampir dengan pentadbir.

「Selain itu, kita juga dapat menilai prestasi dan kemampuan gurubesar atau pengetua dan sekiranya cadangan ini dilaksanakan,diharap akan berlakunya peningkatan prestasi kerja secara optimum,」katanya.

Pada masa sama, beliau akan melihat keseluruhan klip videomembabitkan Exco Pendidikan Melaka, Noor Effandi Ahmad yang tulardi media sosial kerana mengungkapkan perkataan 『bodoh』 ketikaceramah motivasi, baru-baru ini.

Menurutnya, adalah tidak adil untuk menjatuhkan hukuman hanyaberdasarkan klip video berdurasi kira-kira satu minit itu selainbeliau berpendapat mungkin Noor Effandi mempunyai hujah tersendiridengan berkata demikian.

 

 

 

---------------------------------------------------------

 

在社會主義社會,我國人民教師的根本職責是「教書育人」,把全體學生都培養成德智體全面發展的、有理想有道德有文化有紀律的社會主義建設者和接班人。教師的職責主要有三個主面:

1.搞好教學

教學是教師的主要任務。教師要明確教育目的和學校的培養目標,遵循教育與教學規律,在認真鑽研教材,全面了解學生的基礎上,組織好教學活動,使學生掌握教學大綱所規定的文化科學知識,形成相應的技能技巧,發展學生的智力、能力,並積極進行教學改革,不斷提高教學質量。

廣告-請繼續往下閱讀

教學是教師有計劃、有組織地引導學生按照一定的目的,主要通過學習教材逐步掌握文化科學知識與技能,發展智能,增強體質,形成科學的世界觀和健全個性的教育活動。

2.做好思想品德教育工作

對學生進行思想品德教育是教師的經常性工作之一。教師應通過教學活動、課外活動、班主任工作等多種途徑教育學生,培養學生具有明確的社會主義政治方向、辯證唯物主義的世界觀和共產主義的道德品質。尤其應在學科教學中注意挖掘教材內容的思想因素,有的放矢地對學生進行政治立場與觀點、科學世界觀的教育,使教學內容中包含的豐富的思想教育因素充分發揮功效。

教師是人類靈魂的工程師。做好思想品德教育工作,使學生具有良好的思想品德,是教師的重要職責之一。這一職責首先是教育目的的要求。無論在什麼社會制度下,都不可能有無目的的教育;無論是哪一個階級的教育,都不可能有不包括思想品德在內的教育目的。我國當代的學校是社會主義精神文明的發源地,是培養青少年學生具有高尚情操的搖籃。因此,教師就必須重視教育目的中的思想品德教育因素,對學生進行思想品德教育。其次,這一職責也是青少年學生思想品德形成與發展規律的體現,是學生思想品德形成與發展的矛盾性、特殊性對教師工作提出的特殊要求。青少年時期既是長身體、長才幹的關鍵時期,也是理想萌發、世界觀形成、人生探索的困難期。一方面他們精力旺盛,思想活躍,樂於求知,成才心切;另一方面思想方法較片面,評價能力較薄弱,意志力不太穩定,遇事容易激動、敢作敢為卻很少顧及後果。這就需要教師不斷地啟發引導,認真細緻地做好心靈培植工作,尤其需要教師根據他們在不同發展階段的生理心理特點,針對他們不同的個性,進行精心的培育。教師之有「人類靈魂工程師」的讚譽,其道理正在於此。

廣告-請繼續往下閱讀

3.關心學生的健康

這一職責要求教師保護學生的健康,發展學生的體力,合理安排學生的學習和文體活動,培養學生良好的衛生習慣,不斷提高學生的身體素質。